7. ledna 2012

Tři králové

Svátek Tří králů (6. ledna)
Svátek Tří králů je spojován se slavností Zjevení Páně a církev ho na Západě a Východě oslavuje 6. ledna. Tři králové představují mudrce Kašpara, Melichara a Baltazara, kteří se vypravili do Betléma uctít právě narozeného Ježíše a přinesli mu dary zlato, kadidlo a myrhu. Bible nám neříká, kolik bylo u lůžka Ježíše mudrců, ani jejich jména, ta jim byla přisouzena dle středověké legendy.
Kašpar přinesl Ježíši zlato, které symbolizovalo královskou důstojnost. Melichar kadidlo, které se používalo a používá při bohoslužbách, Baltazar přinesl myrhu - symbol Ježíšova lidství.
Podle různých výkladů představují tři králové tři období lidského života. První z králů je zobrazován jako mladík, druhý jako muž a třetí jako stařec.
V katolických zemích obcházel 6. ledna všechny domy kněz i s ministranty, učitelem a žáky. Kněz vykuřoval domy kadidlem, kropil světnice svěcenou vodou. Po koledě kněz napsal posvěcenou křídou na dveře nebo na okno velká písmena K + M + B (nebo C + M + B) a příslušný letopočet. Písmena jsou vykládána jako počáteční písmena jmen králů nebo počáteční písmena latinské věty Christus mansionem bendictat - ať Kristus požehná tomuto příbytku po celý rok.